Ziemassvētku dāvana – noslēdzās ērģeļu restaurācija

Ziemassvētki ir dāvanu, pārsteigumu un brīnumu laiks!  Vai tas ir brīnums, vai tā ir dāvana, vai ieguldīts neapjaušami liels darbs? Domāju, ka tas ir gan brīnums, gan dāvana Ludzas iedzīvotājiem un ikvienam, kurš apmeklēs Ludzas katoļu baznīcu un varēs baudīt brīnišķīgo ērģeļu skanējumu.

Bet neko nevar paveikt bez finansējuma, pateicoties Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes “Kultūras pieminekļu izpētes, restaurācijas un glābšanas programmas” finansējumam un Ludzas novada pašvaldības un draudzes līdzfinansējumam ir paveikts liels darbs. Ērģeles ir pilnībā atjaunotas.

Īsi pirms Ziemassvētkiem noslēdzās pēdējais ērģeļu restaurācijas projekts, kura ietvaros ir veikta Mixtur reģistra stabuļu restaurācija, trūkstošo stabuļu rekonstrukcija un ievietošana ērģelēs, kā arī visu ērģeļu intonēšana un tīrskaņošana (šoreiz tika atjaunotas vairāk kā 220 stabules), ir palikuši dažādi sīki darbiņi, bet ērģeļu skanējums tagad varēs apburt ikvienu.  

Savukārt milzīgs paldies jāsaka tam, kas to visu paveica, ērģeļu meistaram un ērģeļu ekspertam Alvim Melbārdim, kas deva jaunu dzīvību Ludzas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcas ērģelēm, paldies, lai Dieva svētība ir ar Jums vienmēr!

Gribu atgādināt, ka Ludzas katoļu baznīcas ērģeles ir 19.gadsimta otrās puses ērģeļbūves tradīciju paraugs, tās izgatavotas Pēterpilī 1864. gadā un 1904. gadā pārvestas uz Rēzekni. Objekts ir nozīmīgs kā Latvijā reti pārstāvēts Sanktpēterburgas meistaru darbs. Tas raksturo arī Latvijas teritorijā 19.–20.gadsimtā darbojušos meistaru rokrakstu un senāku ērģeļu pārbūves praksi, veidojot liela izmēra instrumentu.

Prāvests Rodions Doļa

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *